Shayan was voordat hij bij VWT kwam werken nog onbekend in de wereld van engineering. Inmiddels komt hij op stoom om een ervaren engineer te worden. Hoe het is om als onervaren engineer bij VWT te gaan werken lees je in dit artikel.

Shayan - Engineer

VolkerWessels Telecom

Shayan was voordat hij bij VWT kwam werken nog onbekend in de wereld van engineering. Inmiddels komt hij op stoom om een ervaren engineer te worden. Hoe het is om als onervaren engineer bij VWT te gaan werken lees je in dit artikel.

Shayan - Engineer

VolkerWessels Telecom

Shayan is volledig nieuw in de wereld van engineering. Maar toch koos hij een baan als engineer glaszakelijke markt bij VolkerWessels Telecom. Inmiddels werkt hij vier maanden bij VWT en heeft al veel over het vak mogen leren. En binnenkort? Dan weet Shayan misschien niet beter dan dat hij een ervaren engineer is. Shayan neemt je graag mee in zijn eerste maanden als engineer bij VolkerWessels Telecom.  

“Via mijn detacheerder heb ik een traineeship gedaan die ik al snel af kon ronden. Eerst met het idee om de ICT sector in te gaan maar al snel kwam ik bij VWT terecht”, vertelt Shayan. “Ik ben mezelf in engineering gaan verdiepen en kwam er al snel achter dat ik het interessant vond. Tijdens het sollicitatiegesprek heb ik verder doorgevraagd over de werkzaamheden en ik heb niets gehoord wat ik niet leuk vond. Mijn manager Jeroen was overtuigd en ik ook dus na mijn vakantie ben ik direct begonnen als engineer bij VWT.”  

Van administratief medewerker naar engineer 

Shayan werkte hiervoor als administratief medewerker dus in een deel van zijn werk als engineer kan hij deze ervaring inzetten. “Bij engineering komt ook een beetje administratief werk kijken. Dat is voor mij het oude en vertrouwde. Verder moet je in het werk als engineer oplossingsgericht zijn. iedere situatie is anders en je moet met veel aspecten rekening houden. Het maken van zo’n puzzel vind ik erg leuk!”  

Als het vak als engineer nieuw voor je is ontkom je er natuurlijk niet aan om veel te leren. Shayan vertelt hoe dit in de eerste maanden bij hem ging. “Tijdens mijn eerste week bij VWT heb ik mezelf veel georiënteerd. Ik heb met mijn collega’s in de engineering gesproken maar ook de werkvoorbereiders en calculatoren uit mijn team. Ook ben ik twee keer met een uitvoerder mee naar buiten geweest waar het werk echt gebeurt. Hier kon ik ook zien hoe uiteindelijk ons werk als engineer in de praktijk wordt toegepast. Na een paar weken heb ik samen met een collega een certificaat gehaald voor Netviewer. Sindsdien kan ik High Level Designs (HLD) maken. En de eerste HLD die helemaal perfect en foutloos was, was een eerste mijlpaal!”   

Leren van collega's 

Shayan werkt in een team waar hij goed op kan bouwen. Shayan vertelt: “in ons team hebben we natuurlijk ook ervaren engineers. Zij weten mij altijd goed te helpen als ik vragen heb, dus ik weet ze in dat geval ook zeker te vinden!” Op dit moment doe ik de High Level Designs, maar bijvoorbeeld ook de vergunningsaanvragen in AutoCad. Dat laatste is ook zeker niet onbelangrijk. Door de aanvraag zo perfect mogelijk volgens de richtlijnen te maken in AutoCad zorgen we ervoor dat we in één keer de vergunning krijgen. Anders kan een project bijvoorbeeld vertraging oplopen. Straks ga ik ook een cursus volgen voor het programma GEOS en dan ga ik uiteindelijk ook de Low Level Designs maken in het systeem van KPN. Een Low Level Design is gedetailleerder en dus complexer. Deze wordt gemaakt naar aanleiding van onder andere de site survey op basis van het High Level Design.”  

Gewoon doen 

In de eerste maanden heeft Shayan veel geleerd door veel te vragen, gewoon te doen en steeds een stukje uit zijn comfortzone te stappen. “Ik leerde al snel van mijn manager Jeroen dat engineering echt een ervaringsvak is. Ieder project is anders en vraagt om andere oplossingen. Soms kan je simpel je ontwerp bouwen op een vrije vezel, maar dat is zeker niet altijd het geval en moet je het ontwerp aanpassen. Er kunnen ontzettend veel richtlijnen zijn waar je je aan moet houden. Deze uitdaging maakt het werk ook zo leuk.” Maar wat moet je dan in huis hebben om als onervaren engineer aan de slag te gaan bij VWT? Shayan vertelt welke skills je het beste mee kan nemen: “Bovenaan je skills lijst moet toch wel nieuwsgierig staan. Je moet nieuwsgierig zijn naar het vak en vooral door durven te vragen. Ook als een collega vaktermen gebruikt die jij misschien nog niet begrijpt. Daarnaast komt het ook goed van pas als je oplossingsgericht bent. In het maken van je ontwerpen moet je veel in oplossingen denken.”  

Shayan heeft in ieder geval veel zin om zichzelf te blijven ontwikkelen als engineer bij VWT maar kijkt er ook naar uit om het bedrijf nog beter te leren kennen. “Ik heb natuurlijk de onboardingsleerlijn gevolgd in de VWT Academy en door collega’s te spreken al veel over het bedrijf geleerd. Tijdens de onboardingsdag vertelde de CEO meer over het bedrijf en kwam ik er achter dat VWT onderdeel is van VolkerWessels. Een ontzettend groot bedrijf. Dat had ik niet verwacht!” 

Volg ons op

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!