We zijn met zijn allen bezig om iets tastbaars te realiseren met vaak een maatschappelijk belang en een hele lange levensduur.

Robert Bosma - Senior Projectleider

Van Hattum en Blankevoort

We zijn met zijn allen bezig om iets tastbaars te realiseren met vaak een maatschappelijk belang en een hele lange levensduur.

Robert Bosma - Senior Projectleider

Van Hattum en Blankevoort

Een senior projectleider aan het woord

Wat herinner jij je nog van jouw eerste dag bij Van Hattum en Blankevoort?

Mijn eerste werkdag bij Van Hattum en Blankevoort was 22 september 2015. Na ruim 14 jaar werkzaam te zijn geweest bij Ballast Nedam vond ik het heel spannend om over te stappen naar een bedrijf wat in mijn ogen ‘de zaken goed voor elkaar had’. Ik had binnen Ballast Nedam een mooie groei doorgemaakt, maar kon ik de verwachtingen wel waarmaken door in te stromen op het niveau van projectleider? 

Gelukkig werd ik heel warm ontvangen en kende ik eigenlijk al heel wat mensen binnen het bedrijf, de bouw is dan toch gewoon een kleine wereld. Hierdoor had ik heel snel het vertrouwen dat ik de goede keuze gemaakt had.

Wat houdt jouw functie in?

Het is mijn verantwoordelijkheid om een tender of project op een beheerste en voorspelbare manier naar een goed einde te brengen. En aangezien het gaat om complexe, multidisciplinaire projecten, is goede communicatie heel belangrijk. Er zijn veel mensen betrokken bij een project of tender en die hebben ieder hun eigen beeld. Daarmee is de kans groot dat verschillende projectteamleden een ander beeld hebben van wat nodig is, van de kansen en risico’s, de raakvlakken met andere disciplines enzovoort. Intensieve communicatie en afstemming is daarom belangrijk om het verschil in inzichten zo klein mogelijk te maken en met z’n allen de juiste dingen te doen om het project te laten slagen. 

Hoe belangrijk al die communicatie en afstemming ook is, het zorgt er helaas ook voor dat ik naar mijn idee te weinig buiten kom. Natuurlijk hebben we goede mensen die de werkzaamheden buiten organiseren en uitvoeren, maar ik vind het ook leuk om de voortgang buiten te zien en ook het contact met die groep goed te onderhouden. Door de bezoeken in te plannen probeer ik toch zoveel als mogelijk naar buiten te gaan.

Wat is er zo leuk aan jouw baan?

Wat ik leuk vind aan mijn werk als projectleider is dat je midden in het project staat. Er is het contact met de opdrachtgever, maar ook met de stuurgroep, de directe collega’s, onderaannemers en leveranciers, stakeholders, eindbeheerders et cetera. Uiteindelijk zijn we met z’n allen bezig om iets tastbaars te realiseren met vaak een maatschappelijk belang en met een hele lange levensduur, waardoor je in heel Nederland (en daarbuiten) terug kan kijken naar projecten van jezelf en andere projecten van het bedrijf.

Daarnaast vind ik het werken binnen Van Hattum en Blankevoort leuk, omdat het een sociale organisatie is die veel vrijheid geeft in het uitoefenen van mijn functie, maar tegelijkertijd support geeft waar het nodig is. 

Door het werken op projectenbasis, waarbij locatie, project, collega’s, opdrachtgever etc. bij ieder project of tender weer anders is, wordt het nooit saai. Ook het uitwisselen tussen verschillende business units is goed mogelijk. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, waarbij er transparant wordt gesproken over carrièrestappen en opleidingstrajecten. 

Naast het werk zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om met collega’s leuke dingen te doen. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld twee keer meegedaan aan de Home Ride wat, naast de opbrengst voor het goede doel, ook superleuk is om te doen met een groep sportieve collega’s.

Welk project of gebeurtenis bij Van Hattum en Blankevoort is jou tot nu toe het meest bijgebleven?

Het grootste deel van mijn carrière binnen Van Hattum en Blankevoort is geweest op het project Isala Delta in Kampen. Bij mijn overstap naar Van Hattum en Blankevoort was mijn doel vooral om een functie te krijgen op een groot, integraal, multidisciplinair project. Dat is met Isala Delta meer dan gelukt. Uiteindelijk ben ik via verschillende functies na twee jaar Projectmanager geworden en heb ik in die functie het project afgerond. Ik kijk met heel veel plezier terug op deze periode, waarin ik heel veel heb geleerd en met een geweldige groep collega’s heb samen kunnen werken.

Maar zoals ik al aangaf, juist door de afwisseling van verschillende projecten en tenders blijft het werken uitdagend en verfrissend. Ieder project en iedere tender heeft z’n eigen dynamiek en uitdaging, waar je iedere keer weer opnieuw je weg in mag gaan vinden.

Welke ambities heb je?

Ik vind het projectmatige werken nog steeds erg leuk en ik leer nog veel bij. Vooral de projecten met een samenhang tussen GWW, civiel, werktuigbouw en technische installaties vind ik erg boeiend. Daar zou ik graag nog meer ervaring in opdoen. Op de wat langere termijn zou ik ook wel ervaring willen opdoen in een lijnfunctie. Gelukkig zijn er binnen een bedrijf als Van Hattum en Blankevoort voldoende mogelijkheden.

Waar ben je trots op?

Ik ben er trots op dat ik, na mijn overstap in 2015 naar Van Hattum en Blankevoort, de ’verwachtingen’ die ik zelf voelde, heb kunnen waarmaken en de functie van tender- en projectleider inmiddels steeds beter beheers. Ook naast de harde kant van het leiden van een project heb ik, mede door het ontwikkeltraject binnen Van Hattum en Blankevoort, mij ook op persoonlijk vlak verder kunnen ontwikkelen. Daar heb ik zowel in het werk als privé veel profijt van!


Welke tip zou je meegeven aan aanstormend civieltechnisch talent?

Mijn tip is om goed te blijven communiceren met je leidinggevende hoe je je binnen Van Hattum en Blankevoort verder wil en kan ontwikkelen en welke vervolgstappen, rollen, functies en opleidingen daarvoor nodig zijn. Daarmee doe je de dingen waarvoor je intrinsiek gemotiveerd bent en (als het goed is) plezier in hebt. Echter, het doel moet daarbij naar mijn idee niet zijn om die vervolgstappen ‘af te vinken’ om het einddoel zo snel mogelijk te bereiken, maar streef daarbij naar een soort natuurlijk flow die past bij jou en bij de mogelijkheden binnen het bedrijf. Soms is er wat geduld voor nodig waarna de mooiste kansen ontstaan.

Volg ons op

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!