Energie van Hout

Adam, Projectleider

de Groot Vroomshoop

Adam, Projectleider
Ik ben projectleider bij onze werkmaatschappij Bouwsystemen. Daar werken we aan tijdelijke en permanente huisvesting voor bijvoorbeeld het onderwijs, bedrijfsleven en woningcorporaties. We ontwikkelden zelfs eigen bouwsystemen. Aan het begin van mijn carrière wist ik al dat ik aan de slag wilde met innovatie en nieuwe wegen wilde verkennen. Toen kon ik nog niet voorspellen dat ik die ambitie juist met hout als basis waar zou kunnen maken.

Onuitputtelijke grondstof
Hout heb ik altijd al bijzonder interessant materiaal gevonden. Het groeit gewoon in de natuur, het leeft en geeft een bijzondere energie. Ik kende het vooral van toepassingen in het interieur, plaatmateriaal, kozijnen en trappen. De kachel brandt er ook goed op! Hout geeft warmte, letterlijk en figuurlijk. Dat hout veel breder ingezet kan worden en een oplossing kan zijn voor de maatschappelijke problemen van deze tijd, daarvan werd ik mij later pas bewust. Denk aan de reductie van COen stikstof, energiebesparing en het tegengaan van grondstofuitputting. Hout is een hernieuwbare grondstof, een uitkomst in circulair bouwen en helpt klimaatdoelstellingen waar te maken. Ik ben er trots op aan die vraagstukken een zinvolle bijdrage te kunnen leveren.

Serieus bouwmateriaal
In de afgelopen 30 jaar zijn er enorm veel nieuwe houtoplossingen ontstaan. Ons bedrijf staat vaak aan de wieg van zulke ontwikkelingen. In het verleden zaagden we bomen tot balken en planken en daarmee werd gebouwd. Nu kunnen we persen, lijmen, buigen, verbinden en behandelen. We maken gelijmde liggers die grote ruimten overspannen, maar ook kruislaaghout en allerlei constructieve multiplex varianten die het mogelijk maken om hout veel breder toe te passen in de bouw, binnen en buiten.

Helemaal van hout
Pasten we voorheen houten elementen toe in gebouwen, nu maken we bijna volledige gebouwen van hout. Die zien er niet alleen fantastisch uit, maar bewijzen ook dat de eigenschappen van hout een duurzame oplossing bieden voor uiteenlopende uitdagingen. Zo bouw je met hout snel, prefab, energiezuinig, stevig, brandveilig en zelfs aardbevingsbestendig. Er zijn al prachtige voorbeelden in Nederland, die laat ik met trots zien. Bij De Groot Vroomshoop bouwen we bewust met hout. Dat is een ontdekkingsreis. Gestandaardiseerde oplossingen zijn er niet. Wel ontwikkelden we huisvestingsconcepten die we systematisch en modulair kunnen uitrollen. Ik krijg energie van hout en de ongekende mogelijkheden ervan voor een duurzame toekomst.

Volg ons op

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!