img1

‘Een tevreden opdrachtgever is de kroon op het werk’

Einhard, Projectleider Bouwsystemen
Sinds 2014 werk ik bij De Groot Vroomshoop. De bouwsector had te maken met de naweeën van de financiële crisis. Via een detacheringsbureau kwam ik in contact. De afdeling Bouwsystemen zocht een projectleider voor een zogenaamd UAV-gc project. Dat is een project waarin verschillende bouwactiviteiten gecombineerd worden en integraal zijn aanbesteed. Krijg je zo’n werk gegund, dan gebeurt dat in een geïntegreerde contractvorm. De werkwijze sprak me aan, maar veel praktijkervaring hiermee had ik niet. Ik sprong in het diepe en ben meteen goed opgenomen in de organisatie. Collega’s staan voor elkaar klaar!

De schouders eronder
Inwerken? Dat gebeurde gewoon al doende. Volle bak aan het werk, samen met ervaren collega’s. De eerste jaren was ik project- en BIM-coördinator, inmiddels ben ik projectleider. Platgezegd zorg ik ervoor dat elke betrokkene in het project, intern en extern, op het afgesproken moment de juiste dingen doet binnen de overeengekomen tijd en kosten en volgens de gestelde kwaliteitseisen.

Integraal aanbesteden
Bouwprocessen worden ingewikkelder en lastiger beheersbaar en moeten voldoen aan steeds strengere eisen aan bijvoorbeeld techniek, kwaliteit en duurzaamheid. Grotere opdrachtgevers, waaronder (semi-)overheidsorganisaties, besteden hun projecten steeds vaker integraal aan, volgens UAV-gc. Projecten zijn dan beter beheersbaar voor de opdrachtgevers, faseringsrisico’s worden minder en de bouwlooptijd wordt korter. Van ons vraagt zo’n project veel kennis, tijd en energie aan de voorkant en een langetermijnvisie.

Aan de knoppen draaien
Voor mij is het een geweldige uitdaging, zulke projecten in goede banen te leiden. Als projectleider heb je invloed op de processen in een project. Kun je aan de knoppen draaien. Die ambitie heb ik altijd gehad. Om de radertjes goed te laten lopen en elkaar te laten versterken. Uit het team te halen wat erin zit én een goed projectrendement te behalen. De projecten zijn heel divers, dankzij de verschillende huisvestingsconcepten die we ontwikkelden en in de praktijk brengen. Er wordt steeds meer gebouwd in hout, dat is mooi om te zien. Daar gaan wij al bijna een eeuw voor.

Binnen- en buitenwerk
Mijn werk is binnen én buiten. Een kantoordag begint vaak met een telefoontje naar de uitvoerder op een bouwproject. Loopt het project zoals moet, is iedereen aanwezig die er moet zijn? Is het nodig, dan kunnen we samen snel schakelen en actie ondernemen. Er lopen meer projecten tegelijk en er staan op zo’n dag ook meer projectteamoverleggen gepland, waar ik met de BIM-modelleur en projectcoördinator aanschuif. Tussen het vergaderen door werk ik aan de uitvoeringsplannen en houd ik de financiële administratie op peil. Een dag op de bouwplaats begint al om 7 uur met een ronde over de bouwplaats, samen met de uitvoerder. Ik doe een kwaliteitscheck en kijk of er veilig en correct gewerkt wordt. Om 9 uur start dan de bouwvergadering met de opdrachtgever en de installateur. Aansluitend loop ik door het gebouw met de opzichter. ’s Middags zit ik om de tafel met de uitvoerder om de planning voor de komende weken te bespreken, de personeelsinzet af te stemmen, knelpunten vast te stellen en op te lossen.


Flexibiliteit
Ik ervaar veel vrijheid in de uitvoering van mijn werk. Er is ruimte om werk en privé goed op elkaar af te stemmen. Ik ervaar veel vrijheid in de uitvoering van mijn werk. Er is ruimte om werk en privé goed op elkaar af te stemmen. Tegenover een uurtje doorwerken ’s avonds, staat dan dat je ’s ochtends de kinderen rustig naar school kunt brengen. Loopt het thuis lekker, dan geeft dat rust in je hoofd en werk je productiever. En andersom ook. Als het werk energie geeft, ben ik thuis een leukere man en vader.


Kalm blijven, ook als het spannend is
De samenwerking met collega’s is geweldig. De organisatie is plat, de lijntjes zijn kort. We durven elkaar te zeggen waar het op staat en om hulp te vragen als het even niet lukt. Een no-nonsense mentaliteit die mij wel past. Die mentaliteit helpt ons ook als bedrijf om te gaan met uitdagingen. Denk aan de schaarste van materialen en krapte op de arbeidsmarkt. Wat ons helpt is de kalmte te bewaren, naar elkaar om te kijken en samen ons werk zo goed en efficiënt mogelijk te doen. Zo lang ik leer, mezelf ontwikkel en bij kan dragen aan mooie, diverse projecten, heb ik het hier enorm naar mijn zin. Een tevreden opdrachtgever is de kroon op het werk.


In mijn vrije tijd
Houden mijn drie zoons me flink bezig. Ik ben leider van het team waarin de twee oudste jongens voetballen en bij mijn jongste zoon probeer ik ook zo vaak mogelijk langs de lijn te staan als supporter. Daarnaast ben ik voorzitter van de oudercommissie op de basisschool.


Hoe past De Groot Vroomshoop in jouw leven?
Heb ik je enthousiast gemaakt met mijn verhaal? De Groot Vroomshoop Bouwsystemen is op zoek naar nog een projectleider en een commercieel projectmanager. Geweldige banen als je het mij vraagt. En er zijn meer vacatures. Solliciteer als je aan de slag wilt bij een innovatief bedrijf dat bewust bouwt met hout én in hout. Wie weet tot snel!


Contact
Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over werken bij De Groot Vroomshoop?
Neem dan contact op met Jill ter Grote.

 
​​​​​Jill Ter Grote
06 - 82 17 27 08
werken@degrootvroomshoop.nl
Foto van Jill ter Grote, de recruiter van De Groot Vroomshoop